فعالیت در دنیای موسیقی امروز صرفاً به عنوان یک کار جانبی، منجر به خلق نتایج شگفت انگیز نمی شود! آنقدر جزئیات در این بیزینس وارد شده که نمی توان آن را به عنوان شغل جانبی قلمداد کرد و لازم است که با تمرکز کامل و صرف زمان کافی در آن فعالیت کرد تا انتظار داشت که کسب درآمد از موسیقی محقق شود.
حال در این میان پرسشی پیش می آید: آیا می توان از موسیقی به عنوان یک شغل با درآمد قابل قبول نیز انتظار داشت که موزیسین را به لحاظ اقتصادی تامین کند؟
تصوری که در کشور ما و در میان موزیسین ها و بخش اعظمی از مردم در ارتباط با این موضوع وجود دارد این است که به جز آموزش و کنسرت روش مشخص و مطمئن دیگری برای کسب درآمد از موسیقی وجود ندارد ؛ البته که روش های کسب درآمد در موسیقی در ایران با سایر کشورهایی که قانون کپی رایت در آنها به درستی رعایت می شود متفاوت است ولی در ادامه خواهیم گفت که در این مارکت نیز مانند سایر مشاغل در ایران زیرمجموعه های شغلی بسیاری و روشهای متفاوتی برای کسب درآمد وجود دارد که فعالیت در هر یک از آنها میتواند موزیسین را از لحاظ اقتصادی تأمین نماید.
آیا باید به موسیقی بعنوان یک کسب و کار نگاه کنیم؟
هر کسب و کاری برای رفع نیاز بخشی از مردم و جامعه فعالیت میکند ، حال ممکن درصد بسیاری از مردم با صنفی مانند نانوایان در ارتباط مسقیم باشند ولی با صنفی مانند تولید کنندگان ورقهای فولادی مستقیماً ارتباطی نداشته باشند ولی بهرحال ارتباطات میان مشاغل و صنوف ضمن اینکه باعث ایجاد بازار متکثری میشود ، مشاغل دیگری را نیز در این حوزه ایجاد میکند.
اگر شغل اساسی شما موسیقی است باید به شغل خودتان احترام بگذارید ... همانطور که شما نمیتوانید هیچ کالایی را در بازار بدون پرداخت بهای آن بردارید ، باید بدانید که هر بخش از هنر شما در این زمینه بهایی دارد و نباید آن را رایگان در اختیار دیگران قرار دهید!!
چرا تصور غالب این است که راههای درآمد از موسیقی محدود است؟
همیشه ذهن ما در مواجهه با پرسش ها به دنبال ساده ترین جواب می گردد ما غالباً تصور می کنیم که درآمد از موسیقی فقط از راه مستقیم یعنی آموزش و یا اجرای کنسرت یا نهایتاً فروش آلبوم های موسیقی امکان پذیر است در حالیکه معمولاً بخش اعظمی از بازار در کسب و کارها مربوط به مشاغل جانبی و راه های غیرمستقیم درآمد از کسب و کار است!
از اینجا به برخی از اساسی ترین راههای درآمد از موسیقی اشاره میکنم :
تدریس نوازندگی و ساز البته یکی از راه های درآمد از موسیقی است ولی موضوعی که قصد دارم در این مقاله به آن اشاره کنم موزیک پرودکشن است.
فرایند موزیک پروداکشن خود شامل بخش های متفاوتی است که همگی آنها به صورت مجزا و مکمل امکان کسب درآمد از راه موسیقی را دارد. ضمن اینکه خروجی نهایی این پروسه که یک اثر موسیقی یا یک آلبوم است نیز بصورت مستقیم ( فروش آلبوم یا حق پخش بر روی پلتفرم های مختلف) یا مستقیم ( دهها روش درآمدی) امکان کسب درآمد دارد.
در فرایند موزیک پرودکشن مشاغلی مانند آهنگساز، تنظیم کننده ، ترانه سرا ، طراحی صدا و صدابردار ، میکس من ، مسترینگ انجینیر ، پرودیوسر و ... وجود دارد که کسب مهارت در هریک از این زمینه ها میتواند به شما برای ورود به این چرخه کمک کند .
لازم نیست شما همه این مهارت ها را داشته باشید شما با داشتن یک یا چند مهارت از این میان می توانید به صورت تخصصی وارد مارکت موسیقی شوید .
توجه داشته باشید که مارکت موسیقی یک بازار بین المللی و بسیار گسترده است و ورود و حضور افراد جدید در شاخه های مختلف به گسترش بیشتر بازار کمک میکند و طیف سلیقه های گسترده تری را پوشش میدهد. پس حتماً در این زمینه بیاموزید و کار کنید و دوستانتان را نیز به این کار تشویق کنید!!