طرز صحیح دست گرفتن مضراب در نواختن ساز سنتور تاثیر زیادی دارد. در آموزش سنتور به مبتدیان ،آشنایی با نحوه نشستن پشت ساز و در دست گرفتن مضراب از مهم ترین اصول نوازندگی است. بواسطه شیوه های متنوع آموزش سنتور که در برخی از آنها به استایل نوازنده اهمیت داده نمیشود ، مشکلاتی در طول آموزش برای هنرجویان سنتور بوجود می آید که شاید راه حل رفع آن به قبل از انتخاب مدرس و پیدا کردن بهترین کلاس آموزش سنتور در محدوده سکونت هنرجو بر میگردد
همانطور که در ابتدای کتاب دستور سنتور نوشته استاد فرامرز پایور آمده است :" راست و مستقیم روی صندلی در مقابل میزی که در حدود 60 سانتیمتر بلندی داشته باشد مینشینید. حلقه مضراب های سنتور را بدست گرفته بین سه انگشتان اول و دوم و سوم قرار میدهید.فراموش نشود که انگشت های چهارم و پنجم باید چسبیده به انگشت سوم بوده و پشت سرهم یا زیر هم قرار گیرند یعنی جمع نشده و داخل دست واقع نشوند.در ضمن حلقه مضراب هم نباید به بند اول انگشت دوم و سوم برسد"
همچنین باید دقت کنید که هنگامی که پشت میز سنتور هستید به نحوی بنشینید که بر همه ساز تسلط داشته باشید. سعی کنید میزی که برای سنتور نوازی انتخاب میکنید قابلیت بلند و کوتاه شدن داشته باشد تا بهترین اندازه را برای راحتی در نوازندگی خود انتخاب کنید. برای مضراب زدن به سیم های زرد و سفید نباید مرتب جای خود را تغییر دهید. سعی کنید تعادل را در نگه داشتن مضراب حفظ کنید. نه آنقدر محکم که به انگشتان شما فشار وارد کند و نه انقدر شل که در انگشتان شما حرکت کند. ابتدا با فرم تمرین مضراب ها آشنا شوید و بتدریج بر سرعت آن بیافزایید.
ابتدا با تمرین دست راست و چپ به صورت جداگانه شروع کرده و سپس تمرین های جفت را انجام دهید. سعی کنید ابتدا به جای تمرکز کردن بر روی سرعت نوازندگی در ساز سنتور،نحوه اجرای صحیح مضراب زدن را تمرین کنید. محل فرودآمدن سرمضراب حدودا 3 الی 4 سانتیمتری خرکهاست.دقت کنید مضراب ها را خیلی نزدیک و یا خیلی دورتر از خرک ها فرود نیاورید.مضراب ها باید به مانند توپی که به زمین می افتد و به سمت بالا برمیگردد نواخته شوند.با این حال غالبا کار کردن با دست راست برای کسانی که چپ دست هستند و بالعکس کار کردن با دست چپ برای راست دست ها مشکل است.برای این که نوازنده قابلی شوید باید هر روز به صورت مستمر زمانی را برای تمرین های پایه اختصاص دهید که شامل مضراب زدن و صدا دهی صحیح است.برنامه ریزی در پیشرفت شما تاثیر بسزایی خواهد داشت.با شخصی سازی تمرینات به تقویت مواردی که در ان ضعیف هستید کمک زیادی خواهید کرد.تمرین های قرینه علاوه بر تقویت دست تمرکز نوازنده را نیز بهبود میبخشد.از آموزش تئوری موسیقی و شناخت دستگاه های موسیقی غافل نشوید و از گوش دادن به ساز اساتید برجسته این ساز همچون استاد فرامرز پایور،استاد پرویز مشکاتیان و استاد پشنگ کامکار لذت ببرید.
برای تقویت تمرینات تکنیکی در نوازندگی ساز سنتور کتاب درّاب که در دو جلد توسط سورنا صفاتی (از شاگردان مجید کیانی و اردوان کامکار ) تالیف شده است را پیشنهاد میکنیم. در جلد اول این کتاب که شامل 9 بخش مستقل است نوازنده میتواند با استفاده از مترونوم میزان توانایی خود را از نظر دقت و سرعت اجرا در هر مرحله کنترل نماید.برخی تمرین های این کتاب شامل تمرین برای دست راست و چپ؛تمرین ریز،تمرین دو راست و دوچپ و تمرین جفت و ... میباشد.
در پایان توصیه میشود قبل از شروع به یادگیری بهترین کلاس آموزش سنتور را در محدوده سکونت خود پیدا کنید.